Uluslararası Afet Risk Azaltma Günü

13 Ekim, Uluslararası Afet Risk Azaltma Günü olarak dünya genelinde kutlanıyor. Bu özel gün, afetlere karşı bilinç oluşturmayı ve toplumların dayanıklılığını artırmayı amaçlıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 2009 yılında aldığı ilke kararı ile 13 Ekim “Uluslararası Afet Risk Azaltma Günü” olarak ilan edilmiştir. Uluslararası Afet Risk Azaltma Günü, küresel risk bilincini artırmak ve afet risk azaltma kültürünü teşvik etmek amacıyla BM Genel Kurulunun çağrısı ile ilk defa 1989 yılında belirlenmiştir. Gün, dünyanın dört bir yanındaki insanların ve toplulukların, afetlere maruz kalma ihtimallerinin azaltılmasını kutlamakta ve bu sayede insanların ve toplulukların karşılaştıkları riskleri yönetmelerinin önemi konusunda farkındalıklarının arttırılmasını sağlamayı hedeflemektedir. 

2023 yılı Afet Risk Azaltma Günü’nün teması  “Dirençli Bir Gelecek İçin Eşitsizlikle Mücadele” olarak belirlenmiştir.  Hukuk, Doğa ve Toplum Vakfı ise 13 Ekim Uluslararası Afet Risk Azaltma Günü’nü bir farkındalık kampanyası olarak değerlendirip, bu konuda bir dizi bilgi notu hazırlıyor. Bu bilgi notlarından ilki, 2023 yılı Afet Risk Azaltma Günü’nün “Dirençli Bir Gelecek İçin Eşitsizlikle Mücadele” başlıklı konsept notunun Türkçe çevirisidir.  İlginizi çekebileceğini düşünerek bu bilgi notunu sizlerle paylaşıyoruz. Çeviriye buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca 13 Ekim 2023 tarihinde, İnsan Hakları İzleme Bağlamında Afete Yaklaşım: Afet Risk Azaltma başlıklı bir webinar düzenleniyor. Webinar ile ilgili ayrıntılı bilgiye ve kayıt linkine buradan ulaşabilirsiniz. 

ABONE OL

Uyum dünyasındaki en güncel gelişmelerden haberdar olmak için bültenine abone olun.

.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments