İhbar ve İnceleme Süreçleri

Bu bölümde konuğum MEY DIAGEO Regülasyon ve Hukuk Direktörü Tuğba Doğru Barutçuoğlu ile "İhbar ve İnceleme Süreçleri" hakkında bilmediklerimi tartışma fırsatı buldum.

Neler Sorduk ?

Cevap:

Bu hatlar kurulurken aslında biraz da ihtiyaçlara yönelik kuruluyor. Örneğin ben global bir şirketteyim, bizde bu süreç global yürütüldüğü için ismi ”speak up” yani bunu Türkçeleştirirsek ”sesini yükselt, endişelerini dile getir.” Ama uygulamada görüyoruz ki ihbar hattı, bildirim hattı, şikayet hattı, danışma hattı gibi kullanımları da var. Bizim şirketimizde bu hat, hem şirket içerisine hem de şirket dışarısındaki tüm 3.taraflarlara; müşteriler, tedarikçiler, çalışanlar, eski çalışanlar hatta bizimle hiçbir zaman çalışmamış olanlar dahil bütün evreni kapsıyor diyebiliriz.

Cevap:

Müşteri ve tüketici için ayrı bir hat tahsisi mevcut. Bu hat daha kolay ve daha erişilebilir. Tüketicilerin, daha ziyade anonim bir ihbarda bulunmak gibi ya da ürünle ilgili, aldığı servisle ilgili dile getirmek istedikleri konularda daha kolay erişim sağlıyorlar. Dolayısıyla biz orada daha farklı, daha yerel bir hizmet satın alıyoruz. O da ürünlerimizin üzerindeki farklı bir numara ve farklı bir platform üzerinden yürütülüyor. Ama bu demek  değil ki müşterimiz ya da tüketicimiz ”speak up” kanalıyla daha büyük ve farklı endişelerini dile getirmesin. Sonuç olarak bu konuyla ilgili 2 ayrı kanalımız var diyebilirim.   

Cevap:

Tabii ki isteriz ki o ihbar, şikayet doğrudan uyumcuya gelsin fakat buradaki amacımız, bütün iletişim kanallarını açık tutmak. Dolayısıyla 3. taraf ya da şirket içerisinde kendisini daha rahat hissettiği kanalla bana ulaşan kişinin o yolu açık olsun, ulaşabilsin. Zaten bilinçli olan şirket içerisindeki kişiler ya da müşteri, tedarikçi zaten bütün politikalar, prosedürler ve akışlarla ilgili bilgi sahibi olduğu için o yolları biliyorlar aslında. Azınlık kalan belki de şirketle hiçbir ticari ilişkisi bile olmamış 3.taraflar için de açıkta kalmamaları ve bu akışta aynı yere bağlanmaları için koruduğumuz manuel bir sistem var  diyelim…

Cevap:

Böyle bir şikayet geldiğinde, en önemli şey hikayenin ne olduğunu en net şekilde anlayabilmek. Hikayeyi anlamak gerekiyor ki hangi kanallarla hangi delillerle bu işi aydınlatabiliriz onu anlayalım. Dolayısıyla böyle bir şikayet geldiğinde ilk işimiz anonim de olsa şikayetçiye ulaşmak ve hikayenin eksik kalan parçaları varsa bunu anlamak oluyor. Öncelikle resmi anlıyoruz. Nerede sıkıntı var, politikalarımıza, mevzuata aykırı hususlar nerede ve nerede tıkanıyor? Bunu netleştirdikten sonra soruşturma heyetimizi kuruyoruz.

Cevap:

Şirket olarak bildirimde bulunan kişinin içerisine düştüğü ve endişe duyduğu durumu anlamak ve aydınlatmak için varız. Şirketin bir politikası ve değerleri var ve bu politikaya, değerlere uymayan bir durum varsa ”Bunları açığa çıkaracağız, sen de bizim iş ortağımız olacaksın bu süreçte çünkü bilgi senden geliyor.” Dolayısıyla bu sürecin güvenli bir şekilde ve çok gizli ilerlediğinden emin olmasını sağlıyoruz.

Cevap:

Aslında bu noktada, şirketin kültürü ve evvelki tecrübeler bunun en güzel güven tesis eden yolu ve yöntemi. Çünkü soruşturmalar, bunların çıktılarının paylaşımı ve sonuçlarının aslında bir aksiyona gittiğinin şirket içerisinde anlaşılması insanlarda güven duygusunu doğrudan oluşturan en değerli şey. 

Cevap:

Büyük resmi önümüze koyduktan sonra soruşturma heyeti olarak bir araya gelip delillerimizi oluşturmaya başlıyoruz. Delilerimiz: Tanıklar, şirket defterleri ve kayıtları, eğer üçüncü tarafların dahil olduğu süreçler varsa üçüncü taraflardan gelecek tanıklar, kayıtlar gibi… Bu şekilde çemberi oluşturmaya başlıyoruz ve çembere en dış kanattan başlıyoruz. En uzaktaki paydaştan başlayarak içeriye doğru gittiğimiz bir mekanizma oluyor.

Cevap:

İstifayı durdurma ve erteleme gibi hukuki bir durum yok, bizim de şirket olarak böyle bir bakış açımız yok. Yani istifa etmek isteyenin önünde duramayız. Fakat süreci yürütmek için onunla iletişime geçip bu sürecin şirket menfaatine olacağı ve sonraki uygulamalarımız açısından bize dersler ve pratikler çıkarabileceği için görüşmemizi devam ettirmek istediğimizi nezaketle dile getiririz. 

Cevap:

Öncelikle pratikle tabii ki… Çünkü şirket büyük ama haberler hızla yayılır, birtakım dersler varsa o derslerden herkes öğrenir. Aslında bizim amacımız insanları cezalandırmak değil ama doğru olmayan bir şeyler de varsa bunları düzeltmek de hedefimiz ve hiçbir şeyi yarı yolda bırakmamak. Bu tarz uygulamalar dediğiniz gibi sistemi küstürür ve bugün elde edeceğiniz finansal bir menfaat yarın önünüze çok ciddi finansal cezalar olarak çıkabilir  Bunun bilinci, üst yönetimde olması gerekir.

ABONE OL

Uyum dünyasındaki en güncel gelişmelerden haberdar olmak için bültenine abone olun.

.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

İlgili Yazılar ve Podcast Bölümleri